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You have asked about the effect of secs. 6 and 7 in the above bill. Those sections amend
AS 14.17.905, pertaining to facilities constituting a school, by including prekindergarten
students in the student count for school size purposes. A school size factor is applied
under the funding formula under AS 14.17.450. For communities with an average daily
membership of at least 101 but not more than 425, only one elementary school and one
secondary school may be counted, but the size of the elementary school is affected by
public prekindergarten students under sec. 6. That section clarifies the age of students
who should be counted as elementary school students to include 4 and 5 year olds who
are prekindergarten students at a district school. Since the smaller and larger districts do
not differentiate between elementary and secondary students, the same change is not
necessary, but the prekindergarten students are also counted in the average daily
membership. Sec. 7 provides that no district, of whatever size, may include 4 or 5 year
olds in the average daily membership count if the program in which the child is enrolled
receives funding that is not provided for in the funding formula for the school under that
section.

The context of bill sections 6 and 7 makes them more clear. In each section of the
statutes where a description of a public elementary or pre-elementary school appears, the
bill amends the description to include the optional district-based prekindergarten program
students. Although the bill does not explicitly state that the students will be included in
the average daily membership count (consistent with the structure of AS 14.17), if the
prekindergarten students are enrolled in a public school, they are counted as such unless
they are funded by another source. In other words, if the prekindergarten student is
enrolled in a public school district program, by implication, the student is counted along
with all other enrolled students. If the program is half day, then the 4 and 5 year olds will
be counted as part-time students.

If I may be of further assistance, please advise.
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