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Re:. (CSSB172

Dear Dr. Rust:

This will respond to your request for a legal analysis of the most current version of
the Committee Substitute for Senate Bill 172 (CSSB 172), which changes cutrent law on Do Not
Resuscitate orders.

We have analyzed the most recent version of Senate Bill 172, along with the 11
numbered changes in the most recent version of the committee substitute for that bill. While the
changes in CSSB 172 eliminate the exposure to ctiminal penalties that were in the original bill, the
fundamental change in the current law is still reflected in the committee substitute. CSSB 172 still
requires a physician to petform procedures that may violate his or her conscience, violate
recognized standards of medical care, or what could constitute medically ineffective health cate,
contraty to generally accepted health care standards. Sections 2, 3, 6 and 13 of the bill still require
a physician to petform cardio-pulmonary resuscitation on a patient who has arrested even when
such medical procedute is medically contra-indicated.

The cutrent bill also directly contradicts provisions in three different places in the
cuttent Alaska Health Care Decisions Act. First, in AS 13.52.060(¢), a health cate provider may
decline to comply with “an individual instruction,” meaning the patient’s instruction, “for reasons
of conscience.” Curtently, the exception is that if there is 2 Do Not Resuscitate otder, all health
care providers must abide by it and cannot resuscitate a patient for which there is a DNR in place.
AS 13.52.060(e) also permits a physician to decline complying with a patient’s instruction if the
instruction is “contrary to a policy of the institution ot facility that is expressly based on reasons of
conscience. . .” Consonant with the Ethical and Religious Directives for Catholic Health Care
Services, Catholic hospitals do not require resuscitation when such is medically and clinically
contra-indicated. Requiring a Catholic hospital to provide or allow the provision of such a
procedure when not medically indicated may raise First Amendment, Freedom of Exetcise
implications.
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Second, AS 13.52.060(f) petmits a physician to decline a patient’s instruction that
“requires medically ineffective health care or health care contraty to generally accepted health care
standards . ..”

Third, AS 13.52.120(e) states “this chapter does not authorize ot requite a health
care provider or institution to provide health care contrary to generally accepted health cate
standards applicable to the health care provider or institution.”

Although CSSB 172 purports to leave all of that language in, it essentially eliminates
those provisions when a patient instructs a physician to attempt to resuscitate the patient after the
patient has arrested, meaning stopped breathing or the patient’s heart has stopped beating or both;
in other words, after the patient has died a natural death. In essence, the CSSB 172 still permits, as
the original bill did, the patient to dictate what health care the physician must provide. This is
contrary to the entire spirit of the Health Care Decisions Act when it was enacted in 2004, later
when it was amended in 2006, and again when it was amended in 2008.

As you may know, Alaska’s Health Care Decisions Act was patterned on and very
closely follows the Uniform Health Care Decisions Act drafted by the National Conference of
Commissioners on Uniform State Laws. The act represents a very comptrehensive and cohesive
treatment of health care decisions, including but not limited to end of life decisions. As is the case
with all uniform laws, they are intended to be uniform so that when people travel from one state
to another, they will have the benefit of the same or similar laws on similar subjects. In addition,
uniformity assists courts when it is necessary for them to interpret the laws. The changes
proposed in CSSB 172 would very significantly destroy that uniformity with the other acts that
have been passed in other states. One of the Legislative Research Services memorandums to
Senator Dyson dated January 19, 2012, acknowledges that Alaska’s act came from the Uniform
Health Care Decisions Act. The section from the Uniform Health Cate Decisions Act cited in the
Legislative Research Services memo is identical to the Alaska equivalent statute, AS 13.52.060(d).
That uniformity would be destroyed by the proposed legislation.

Another fundamental point is that the proposed CSSB 172 is not needed. The
existing statute already has 2 mechanism to deal with the situation that appatently provided the
impetus for CSSB 172. In that situation, the physician’s clinical judgment was that attempted
resuscitation following arrest was not clinically indicated while the patient wanted such medical
care to be provided anyway. The Alaska Health Care Decisions Act provides a mechanism that
comes into play when there is such a dispute between physician and patient ot sutrogate decision
maker. AS 13.52.060(g) provides that when the patient has requested care that the provider is
unwilling to provide, care for the patient is transferred to other providers. Subsection (g) sets up a
procedure under which the physician informs the patient of the physician’s declining to catry out
the patient’s instructions. The physician then “provides continuing cate to the patient until a
transfet is affected.” Assuming the patient or surrogate assists with the transfer, a physician also
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then has the duty to “immediately cooperate and comply with the decision by the patient ... to
transfer . . . to another health care institution, to another health care facility, to the patient’s home,
ot to another location chosen by the patient.” This authority would include the ability to transfer
to another physician.

Thus, the Health Care Decision Act already provides a mechanism for resolving
disputes between patients and their physicians when the patient wants some procedure or medical
care that the physician thinks is medically ineffective, unethical or is contra-indicated. When the
opposite situation occurs, that is a physician recommending certain care but the patient refusing to
consent to it, the result is already established: the patient will not receive the care. The only
problem arises when the patient wants affirmative care to be provided that the physician thinks is
clinically inappropriate. The statute already provides a way to resolve that situation.

CSSB 172, including the recent changes, appears to be based upon three
fundamental mischaracterizations. First, the changes proposed in CSSB 172 confuse cardio-
pulmonary resuscitation, a specific medical procedure brought to bear on a person who has died
through the cessation of respiration or the cessation of cardio-activity or both with what are
referred to as “life sustaining procedures.” Cardio-pulmonary resuscitation becomes televant only
when there has been a cardiac or respiratory arrest. “Life-sustaining procedures,” as generally
understood and as used by AS 13.52, are “bridge” treatments that keep a person alive. “Life
sustaining procedures” are defined in the Act at 13.52.390(26) and are defined to mean “any
medical treatment, procedure or intervention that, in the judgment of the primary physician, when
applied to a patient with a qualifying condition, [ie., terminal or permanently unconscious] would
not be effective to remove the qualifying condition and would serve only to prolong the dying
process . ..” In other words, “life sustaining procedures” are treatments applied to people who
are still living. They are further defined in the same section to include “‘assisted ventilation, renal
dialysis, surgical procedures, blood transfusion, and the administration of drugs, including
antibiotics, or artificial nutrition and hydration.” All these treatments ate applied to people who
are still living. The changes proposed by CSSB 172 confuse CPR with life-sustaining procedures
as if they were all the same thing. They are different procedutes with different purposes and
applied at different times to the patient.

The proposed changes also confuse resuscitation, a medical procedure which is
done on a physician’s order (like all other care) or medical staff (of physicians) policy with a
decision to withhold or withdraw life-sustaining procedures which is a decision always left to the
patient or his surrogates.

The Alaska Health Care Decisions Act distinguishes between catdio-pulmonary
resuscitation and life sustaining procedures. The proposed changes will confuse or obliterate
those distinctions and thus create ample grounds for disputes over correct statutoty interpretation.
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The second mischaracterization is that the proposed changes confuse the concept
of “consent for treatment.” The second numbered change proposed for CSSB 172 gives as the
reason for that change that it “reflects the narrow focus of the bill to protect patients from being
subject to DNR orders against their consent, ....” The concept of “consent for treatment”
applies to treatment that is proposed or recommended by a physician which cannot be
administered unless and until a patient consents to the recommended treatment. Procedutes
performed on the patient to which there has been no informed consent, absent an emetgency and
presumed consent, are considered battery; and thus all medical treatment requires consent before
it can be administered. “Consent for treatment,” applies to treatment that is being recommended
by the physician. The underlying assumption of the proposed changes for CSSB 172 is that a
patient “consents” to a DNR. The DNR is the absence of a medical procedure, not a medical
procedure. A patient does not and cannot logically “consent” to treatment that is not being
proposed or recommended. This confusion with consent for treatment leads to a transformation
of approval of treatment recommended by the physician to a direct order by the patient to the
physician that the physician will perform a certain procedure.

It has always been the case, and continues to be the case, that a patient has the
option of declining recommended treatment. Even if it is universally accepted that the proposed
treatment is good for the patient, the patient can still decline that treatment. But thete is a wotld
of difference between a patient’s right to decline recommended treatment and a patient’s
prerogative to demand medical procedures that the doctot thinks are medically ineffective ot
inappropriate.

The third fundamental confusion is the assumption that the Health Care Decisions
Act is ambiguous on whether a physician has the authority to impose ot revoke a DNR ordet.
The statute is not ambiguous on that point. AS 13.52.065(f) states that a DNR otdet may not be
revoked unless a physician revokes it. The first sentence in that subsection could be atgued to be
ambiguous because it also refers to a patient requesting that a DNR otder be revoked. But the
second and last sentence of subsection (f) makes it clear that it is only a physician who can revoke
the DNR order. It states “any physician of a patient for whom 2 do not resuscitate order is
written may revoke the Do Not Resuscitate otdet if the petson for whom the order is written
requests that the physician revoke the Do Not Resuscitate order.” (Emphasis supplied.) A patient
can request it, but a physician’s order can be revoked only by a physician. There is really no
ambiguity on that point.

If the legislature had intended that when a patient requested the DNR otrder to be
revoked the physician was required to do so, the above undetlined word would have been “shall.”
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The fact that the legislature used the word “may” unambiguously shows that it is the physician
who makes the decision. In addition, the definition of “health care decision” found in AS
13.52.390(19) lists five areas upon which the patient can decide the health care that he wants. But
requiring resuscitation in the face of a DNR is not among them. The statute thus excludes
mandating resuscitation after the patient dies from the definition of “health care decision.”
Section 9 of CSSB 172 would change that.

Also, Section 10 of CSSB 172 expressly repeals outright A.S. 13.52.060(f) [the
cutrent DNR provision] in its entirety, which is a tacit admission that it unambiguously gives the
ability to revoke a DNR solely to the physician.

As the Legislative Research Service memotrandum dated January 19, 2012 to Senator
Dyson sets out, the American Medical Association Code of Medical Ethics has opinions on these
issues. E-2.035 provides “physicians are not ethically obligated to deliver care that, in their best
professional judgment, will not have a reasonable chance of benefiting their patients. Patients

should not be given treatments simply because they demand them . . . .” This is a standard of
medical ethics applied across the country.

AMA Code of Ethics Opinion E-2.037 provides that “when further intervention to
prolong the life of a patient becomes futile, physicians have an obligation to shift the intent of care
toward comfort and closure.”

The AMA has a specific medical ethic opinion on Do Not Resuscitate orders. E-
2.22 states “when a patient suffers cardiac or respiratory arrest, attempts should be made to
resuscitate the patient, except when cardio pulmonary resuscitation (CPR) is not in accord with the
patient’s expressed desires or is clinically inapproptiate.” As you know, many patients are
inappropriate for resuscitation procedures because of their frailness or other conditions that make
the traumatic resuscitation procedures contra-indicated.

In all of medical practice, only a physician has the authority to enter orders calling
for the administration of health care to patients in a hospital. The ptoposed changes would
revetse that universal practice when it came to Do Not Resuscitate orders and elevate the patient’s
desites and demands over the physician’s best clinical judgment. Medical cate in tecent times is
always subject to the consent of a patient. Even if the doctor recommends a certain procedure,
the patient has the authotity to decline to have it administered to him ot her. The proposed
changes tutn this right to decline recommended medical care into a demand that the physician
provide medical care regardless of the physician’s best medical judgment.
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Finally, we note the Division of Legal and Research Services Memorandum dated
December 30, 2011, to Senator Dyson, which appatently formed the basis for the CSSB 172, had a
numbet of errors. That memo indicated that the selection of life-sustaining procedures was not
sufficiently addressed in the statutory form. Although the term “life-sustaining procedures” is not
set out in the form, the form provides for “choice to prolong life” which is understood by all
concerned to include a request to use appropriate life-sustaining procedutes “within the limits of
generally accepted health care standards.” The form goes on to address specifically artificial
nuttition and hydration and relief from pain. But the initial choice would alteady call for the
application of life-sustaining procedures. The memorandum also suggests that the term
“individual instruction” appears to cover a DNR otdet. As indicated above, it does not. The
same sentence misquotes the definition of “health care decision” and mis-cites to the wrong
section of the statute. See text of that memorandum on p.2 at fn. 5 and 6. The correct cite is to
AS 13.52.390(20). The memorandum then goes on to state that “AS 13.52.065(f) cleatly allowed
DNR otdets to be made ineffective if a patient who is able to make the decision requests this. . . .”
As explained above, that is not the case. Finally, in the final paragraph the memorandum states
that “it seems that a patient with capacity has the right to make a DNR otder ineffective.” But
that is inconsistent with the language of AS 13.52.062(f), as discussed above.

Consequently, CSSB 172 does not metely “clatify” what was the intent in the
original enactment, it is diametrically opposed to the carefully crafted statutory scheme that
complied with the uniform law on the subject and with national medical ethical codes. In the last
analysis, the changes are unnecessary because the problem attempted to be solved is already
addressed within the existing terms of the statute by permitting a patient to transfer to another
physician or facility.

We hope the foregoing is helpful. Please let us know if there is further clarification
or explanation needed.

Very truly yours,
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